2015. november 22., vasárnap

KudarckonferenciaNemrég egy érdekes konferencia tapasztalatai, amit megosztanék Veled.
Meghívott sikeres emberek számoltak be arról, hogy ehhez a sikerhez milyen magánéleti és szakmai kudarcokon keresztül vezetett az út. Miközben hallgattam ezeket az inspiráló előadásokat eszembe jutott, hogy a sikeres külföldi élethez, karrierhez is mennyi buktatón át vezet az út.
Néhány tipikus buktató:
 Nem találsz munkát 
 Nem jön be az a munka, amit elvállalsz
 Kiderül a lakásról, hogy nagyon nem jó környéken van
 Nem érted meg a helyieket, bár azt hitted, hogy jól beszéled a nyelvet
 Sokkal többe kerül az élet, mint számítottál rá
 Hosszabb időn keresztül sem sikerül barátokat szerezni

Ezek a kudarcok könnyen elvehetik a kedvedet, úgy érezheted, hogy feladod. A buktatók pedig természetes velejárói a külföldi életnek, hiszen számodra ismeretlen pályán kell játszanod. Nem mindegy azonban, hogy ezeket a buktatókat, kudarcokat hogyan kezeled. A legtöbb sikeres ember, akivel külföldön találkozol, sok-sok akadályon keresztül jutott el oda, ahol most van. Összeszedtem néhány tippet, ami segíthet neked abban, hogy a kudarc inkább tanulási lehetőség legyen számodra és csak egy lépcsőfok a sikerhez vezető úton.
1. Ne vedd magadra
A hiba nem te vagy. Egyszerűen csak nem sikerült valami, vagy nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna. Ez nem jelenti azt, hogy egy defektes, béna valaki vagy, sőt még azt sem jelenti, hogy egy hasonló helyzetben ismét el fogod követni ugyanezt a hibát. Ha el tudod különíteni magadat, a személyiségedet a tettektől, amit elkövettél, akkor már jó úton haladsz afelé, hogy valóban tanulni tudj a hibákból és tovább tudj lépni a siker felé vezető következő lépcsőfokra.
2. Ne foglalkozz vele, hogy mások mit gondolnak
Ne agyalj azon, hogy mit gondolhatnak most rólad mások. Ne félj attól, hogy elítélnek vagy nem fogadnak el, ha hibázol. Mindenki hibázik, mindenkinek átél kudarcokat és nem ez alapján ítéljük meg egymást. Persze, ha azonosulsz a hibával és magadba zuhansz, akkor valóban nagyon nehézzé teszed majd azok dolgát, akik közeledni szeretnének hozzád. Éppen ezért ezt ne tedd. Tipikus para, az idegen nyelven való megszólalás. Ne foglalkozz azzal, hogy mit gondolnak a helyiek a kiejtésedről, a nyelvhelyességedről. Hidd el, hogy egyáltalán nem érdekli őket. Arra kíváncsiak csak, hogy mit szeretnél mondani.
3. Gondold át, hogy mit tanultál belőle
Picit lépj hátra és figyeld meg a tényeket kívülállóként. Mi vezetett ehhez a végeredményhez? Mit kellett volna máshogy csinálni, hogy ne ez történjen? Tudtad volna kontrollálni teljes mértékben a történéseket? Ha ezeket végiggondoltad, akkor tedd fel magadnak a kérdést: Mit tanultam ebből a kudarcból? Mit kell másképp csinálnom?
4. Engedd el, ne őrlődj rajta
Ha már megvizsgáltad a tényeket, akkor engedd el érzelmileg a kudarcodat. Ne emlékeztesd önmagadat folyton folyvást, hogy nem sikerült. A múltat nem tudod megváltoztatni, az már történelem. Koncentrálj a jövőre, a következő lépésre, a megoldandó feladatokra. Hidd el, hogy hihetetlenül sok energiád marad a sikeres jövőd felépítésére, ha rágódásra használod azt. Nem jött be egy munkahely? Gondold végig, hogy hogyan tudnál leggyorsabban váltani. Mit kell ennek érdekében tenned? Nincsenek barátaid? Gondold végig, hogy hol, milyen csatornákon tudnál még nyitni az emberek felé.
5. Próbáld máshogy
A kudarc megmutathatja azt, hogy hol vannak a saját korlátaid. Ha ezt látod, akkor már tudod, hogy mit kell átlépned. Ha egy módon nem sikerült valami, akkor ötletelj, hogy milyen más megoldások vannak. Dugd ki az orrodat a komfortzónádból, próbálj ki új elképzeléseket. Keresd meg azt a megoldást, ami leginkább illik hozzád és a megoldandó helyzethez.


Nincsenek megjegyzések: